hout blaasinstrumenten

OnderhOud en reparatie

Bij het onderhouden van een hout blaasinstrument maak ik onderscheid tussen periodiek onderhoud, een revisie en reparaties.

 

Periodiek onderhoud

Om je klarinet of saxofoons in een goede staat te houden is periodiek onderhoud een noodzaak. Hoe vaak je dit onderhoud het best kunt laten uitvoeren verschilt per instrumenten en is afhankelijk van de frequentie waarmee je het instrument bespeeld. Ik adviseer een periodiek onderhoud minstens één keer per jaar uit te laten voeren.

 

Een periodiek onderhoud bestaat uit:

 

Ÿ  het instrument uit elkaar halen

Ÿ  missende/kapotte kurkjes vervangen

Ÿ  hout oliën

Ÿ  kleppen stellen

Ÿ  spelingen verhelpen

Ÿ  speelklaar maken van het instrument


Revisie

Het kan natuurlijk zijn dat je een instrument hebt die al een tijd niet is onderhouden, waarvan de polsters versleten zijn. Of misschien wil je je instrument graag in topconditie brengen omdat je het maximale uit je instrument wilt halen. In die gevallen is een volledige revisie mogelijk.

 

Een revisie bestaat uit:

 

Ÿ  het instrument uit elkaar halen

Ÿ  vervangen van taps en polsters

Ÿ  vernieuwen van kurkjes en vilten

Ÿ  hout oliën

Ÿ  metaal poetsen

Ÿ  toongaten vlakken (bij saxofoon)

Ÿ  kleppen stellen

Ÿ  spelingen verhelpen

Ÿ  speelklaar maken van het instrument

 


Na een revisie kan in de loop van de tijd opnieuw wat speling op het mechaniek ontstaan. Daarom mag je binnen een half jaar na de revisie langs komen om de afstelling van je instrument te laten controleren. Deze afstelbeurt is een gratis service bij de revisie.

 

Reparaties

Ook als je je instrument goed onderhoud kunnen er gebreken of defecten optreden: een klep die niet meer sluit, een kapotte kurk-tap, een verbogen onderdeel, een barst in het hout,......…., kleine ergernissen die het speelplezier verminderen. Daarnaast zit, hoe zuinig je ook op je instrument bent, een ongelukje in een klein hoekje. Gelukkig is een reparatie in de meeste gevallen mogelijk.

 

Aan de hand van jouw klacht en een eerste inspectie van het instrument bepalen we samen welke reparatie wordt uitgevoerd. Hierbij krijg je een richtprijs. Mocht tijdens de reparatie blijken dat er meer gebreken zijn dan neem ik contact op.

 

Kleine reparaties kan ik meestal meteen uitvoeren. Voor grotere reparaties spreken we een levertijd af.

 

Spoedreparaties

Is je instrument niet meer bespeelbaar en heb je een uitvoering die je absoluut niet wilt missen. Geef aan dat er spoed is, dan kan ik kijken of een snelle reparatie mogelijk is.